zaterdag, september 14, 2013

Maakt geld gelukkig ?

Staatsloterij brengt

geluksbeleving Nederland in kaart

Wie denkt dat Nederlanders in tijden van crisis alleen aan zichzelf denken heeft het mis. Uit een grootschalig onderzoek dat de Staatsloterij liet uitvoeren blijkt dat we ons geluk graag willen delen met de mensen om ons heen. Individualisme lijkt niet meer van deze tijd.

De Staatsloterij heeft onderzoek gedaan naar de beleving van geluk onder 2485 Nederlanders. "We zijn een gelukkig land. Drie kwart van de Nederlanders geeft aan gelukkig te zijn. Het geluk dat we ervaren delen we graag met familie", aldus Frans van Steenis, algemeen directeur van de Nederlandse Staatsloterij. Hoewel een goede gezondheid (94%) door Nederlanders als de belangrijkste bijdrage voor geluk wordt gezien, is de rol van familie en vrienden erg groot. Zo geeft 82% aan dat het eigen geluk delen met familie of vrienden belangrijk is voor het ervaren van eigen geluk. Ook worden we gelukkig als we familie kunnen helpen (83%). Het feit dat we 's avonds het meest gelukkig zijn (49%) bevestigt de grote rol van deze mensen omdat we dit deel van de dag veelal met onze familie doorbrengen. Opvallend is dat we onze eigen invloed op het geluk van anderen onderschatten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat slechts 54% van de Nederlanders vindt dat zijn eigen geluk een inspiratie kan zijn voor anderen. Andersom is het heel anders. 85% van de Nederlanders voelt zich gelukkig als zij de directe familie gelukkig zien.


De rol van geld bij geluk

We genieten van geld als we dit kunnen delen met anderen. Bijna 7 op de 10 Nederlanders geeft aan blij te worden als ze iets voor een ander kunnen kopen. Opvallend is dat meer mannen (43%) gelukkig worden als ze hun geld besteden aan een verrassing voor hun partner dan vrouwen (34%). Het gaat dan niet direct om grote cadeaus, geld kan ook geluk brengen als we er een klein presentje voor kopen. Twee derde van de Nederlanders vindt het leuk om spontaan een bos bloemen voor iemand te kopen of iemand een kaartje te sturen. Geld kan af en toe ook tot enige zorgen leiden. 35% van de respondenten zegt wel eens wakker te liggen over geld. Overigens geeft 22% aan dat ze nergens wakker van ligt. Ondanks dat geld geen directe bijdrage levert aan het geluk is het wel een belangrijke basisvoorwaarde. Slechts 6,7% van de Nederlanders geeft aan dat geld geen rol speelt in de geluk beleving.



Zes (!) Lotto en Staatsloterij geluksnummer Methoden, Strategiën !! Primera van Hove.
Speel Euromillions Lotto Online

Geen opmerkingen: