dinsdag, december 30, 2014

9 weetjes over Krasloten

Tabaks- en gemakswinkels bevinden zich momenteel in de drukste periode van het jaar. Ook de eindejaarsloterijen zijn uitgegroeid tot een heuse decembertraditie. Zo ziet De Lotto de verkoop van krasloten in de decembermaand structureel stijgen. Wie weet alles over krasloten? Check het met de negen weetjes die we op een rij hebben gezet.

1. In totaal zijn er sinds de start in 2002 twintig miljoen krasloten over de toonbank gegaan.

2. Niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen neemt de verkoop van krasloten toe naarmate de dagen korter worden. De in Canada, speciaal voor Nederland ontwikkelde December Kalender wordt inmiddels met succes gekopieerd voor landen als Groot-Brittannië, Zwitserland, Denemarken en Finland.

3. Veel Europese krasloten worden geproduceerd in een fabriek in het Engelse Leeds.

4. De eerste stap om tot veilige productie van een kraslot te komen blijkt de zwarte inktpot. Zwart, om te voorkomen dat gelukszoekers met verkeerde bedoelingen de prijswinnende vakjes ook zonder krasmunt ontcijferen. Na de zwarte volgt witte inkt, en krijgt de kraslaag de bekende grijze kleur.

5. Achter de prijzen en prijscodes blijkt een veel ingewikkelder proces schuil te gaan. In een kleine ruimte bovenin de fabriek staan twee machines waarin papierstroken onophoudelijk heen en weer schieten. Hier worden de ‘game layers’ zichtbaar: duizenden cijfertjes, codes en teksten worden in een razend tempo door vijfhonderd printkoppen op de loten gedrukt.

6. Spelelementen komen nooit op dezelfde plek op het lot terecht en worden altijd voorzien van een extra laag zwarte inkt. Zo kan ‘het geheim’ van het kraslotenspel niet worden ontrafeld.

7. Om veilige productie en integriteit van de krasloten te garanderen en valsspelers te slim af te zijn, worden de loten onderworpen aan de meest bizarre tests: van de strijkijzertest tot maximale kraskracht.

8. Zeven op de tien mensen maken netjes iedere dag maar 1 van de 31 trekvakjes van de December Kalender open.

9. De Lotto heeft sinds de oprichting bijna 2 miljard euro afgedragen aan NOC*NSF en achttien goede doelen op het gebied van cultuur, gezondheid en welzijn

Bron: De Lotto


Zes (!) Lotto en Staatsloterij geluksnummer Methoden, Strategiën !! Primera van Hove.
Speel Euromillions Lotto Online

Geen opmerkingen: